Ladurée to luksusowy francuski dom tworzący wyroby cukiernicze oraz będący jednocześnie piekarnią. Jest jednym z najlepszych punktów gdzie powstały i sprzedawane są słynne Macarons. Każdego dnia sprzedaje się tutaj 15 tys. tych przysmaków.
Historia Ladurée rozpoczęła się w 1862 roku kiedy to młynarz Louis Ernest Ladurée, człowiek z południowo- zachodniej Francji założył piekarnię przy Rue Royale w Paryżu. W tych czasach w Paryżu nastąpił szał na wycieczki i rozrywki. Souchard Jeanne, żona Louisa Ernesta Ladurée wpadła na pomysł mieszania stylów: paryska kawiarnia i cukiernia. Tak narodził się jeden z pierwszych salonów herbaty w mieście. Historia Ladurée Macarons rozpoczęła się w połowie XX w. od Pierre Desfontaines kuzyna Louisa Ladurée, który wpadł na pomysł aby połączyć dwie muszle Macarons pysznym ganache wyełniajacym środek. Ladurée to prawdziwa pochwała obżarstwa i innowacyjnego ciasta. Dwa razy do roku powstają specjalne nowe desery np. takie jak: Saint Honoré- Framboise, Macaron Cassis Violette czy Religieuse a la Rose.
Ponadto w Paryskiej Sephorze stworzono specjalną linię kosmetyków celebrującą markę Ladurée. Zdjęcia poniżej.
No comments:
Post a Comment